top of page

Kronen en bruggen

Behandelaren

Kronen en bruggen zijn bedoeld als vervangingen voor tanden en kiezen. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. Hiervoor zijn dan ook meerdere behandelingen noodzakelijk.

Kronen

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over de afgeslepen tand of kies past. De kroon zorgt voor een herstel in vorm en functie.

Een kroon is nodig als er onvoldoende houvast is voor een vulling veroorzaakt door tandbederf of voor verbetering van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

Bruggen

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Op elke pijler (kies/tand) wordt een kroon geplaatst met daartussen een 'zwevende tand' ook wel een dummy genoemd.

Een brug kan nodig zijn om het kauwenvermogen te verbeteren, verfraaiing van de esthetiek of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen zonder afsteuning verplaatsen.

7DSC00251(6).png

Nine Huijbers

7DSC00223(6).png

Canan Ünal

bottom of page