Poetsinstructie

 

Een optimale mondhygiëne begint bij de basis: het poetsen van de tanden. Dit lijkt heel gemakkelijk, maar het is niet vanzelfsprekend dat men dit goed doet. Daarom geven onze mondhygiënisten poetsinstructies aan zowel kinderen als volwassenen om hen te begeleiden naar een plaquevrij gebit.

 

Wanneer poetsinstructie?

  • Bij de aanwezigheid van tandplaque, aanslag en/of tandsteen

  • Bij gaatjes

  • Bij kinderen tot 18 jaar

  • Bij een beugel

  • Bij een gebit dat extra lastig schoon te houden is (kroon- en brugwerk, implantaten)

 

Wat gebeurt er tijdens een poetsinstructie?

Op het moment dat de tandarts of mondhygiënist vindt dat er nog veel plaque aanwezig is, kunnen zij u doorverwijzen voor een poetsinstructie. Hierbij wordt de mond gekleurd met een paarse kleurstof die tandplaque benadrukt. Na de kleuring laten wij dit aan u zien en bespreken wij de gedeelten die goed gaan en de plekken die eventueel nog aandacht behoeven. Aan de hand van de gekleurde tandplaque wordt er een passende instructie gegeven hoe u uw tanden zelf plaquevrij kunt maken. Afhankelijk van wat u gebruikt, wordt er een instructie gegeven met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel. Ook kan er een instructie worden gegeven voor het reinigen tussen de tanden met behulp van bijvoorbeeld een floss, stokers of ragers.

 

Een afspraak voor een poetsinstructie zal 15-30 minuten duren. Bij kinderen tot 18 jaar wordt er elke 3-6 maanden een nieuwe afspraak gemaakt om de mondhygiëne te controleren. Als de mondhygiëne perfect is, wordt het kind weer teruggestuurd naar de tandarts. Op deze manier werken wij op een zo vroeg mogelijke leeftijd samen naar een perfecte mondhygiëne toe. Vroeg geleerd, is oud gedaan!

 

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Behandelingen bij de mondhygiënist, inclusief poetsinstructies, vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Vanaf 18 jaar vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten voor een mondhygiënebehandeling niet vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering worden, in de meeste gevallen, de kosten van een behandeling bij de mondhygiënist wel vergoed. Om dit zeker te weten adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Ook kunnen wij dit voor u controleren in het systeem.