top of page

Protheses

Behandelaren

Een prothese is een vervanging van één of meer tanden of kiezen. Dit is een goede oplossing als uw verloren tanden of kiezen niet door een kroon, brug of implantaten worden vervangen. De meeste protheses kunt u uit de mond nemen. Een kroon, brug of implantaten zitten vast in de mond. Er zijn verschillende soorten protheses. Voor de mogelijkheden kunt u het beste een afspraak maken met de tandarts. Ook als u een volledige prothese hebt, is het van belang om naar de halfjaarlijkse controles te blijven gaan om de conditie van uw slijmvlies te laten controleren

Reinigen prothese

Net als uw eigen tanden en kiezen is het van belang om uw prothese goed schoon te houden. Als u deze niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten en tandplaque achter op en onder uw prothese wat op den duur kan zorgen voor ontsteking van uw tandvlees/slijmvlies. Reinig uw prothese daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik hiervoor een speciale protheseborstel of zachte tandenborstel en reinig de prothese met water en zeep om etensresten en tandplaque goed te verwijderen. Gebruik geen tandpasta, want dit is te schurend!

Naast de dagelijkse reiniging kunt u overwegen om uw prothese een paar keer per week te reinigen met een prothesereinigingsmiddel. Dit doet u door de prothese gedurende de nacht in een zwak werkend prothesereinigingsmiddel te leggen. Hiermee voorkomt u verkleuring en de vorming van tandsteen op uw prothese. Borstel uw prothese daarna goed en spoel het af met water. Leg uw prothese nooit in heet water en gebruik geen agressieve prothesereinigingsmiddelen en zeker geen bleekwater of schuurmiddelen!

Daarnaast is het van belang om naast uw prothese ook uw slijmvlies en eventuele overige tanden en kiezen te poetsen. Gebruik hiervoor een gewone zachte tandenborstel en poets met fluoridetandpasta. 

Tenslotte is het belangrijk om uw prothese 's nachts uit te doen. Wanneer u gaat slapen, moeten ook uw kaken rust krijgen. Door uw prothese 's nachts uit te doen voorkomt u ontsteking van het slijmvlies. De prothese moet u gedurende de nacht in een afgesloten bakje bewaren zonder water of in een glas met water! Ververs het water wel iedere dag. Spoel de prothese altijd af met water, voordat u deze weer in de mond doet. 

7DSC00251(6).png

Nine Huijbers

7DSC00223(6).png

Canan Ünal

bottom of page