top of page
Tanden bleken

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander.

Sommigen hebben gele, anderen bruine of grijze tanden. Ook in één mond hebben niet alle tanden en kiezen dezelfde kleur. De tand bestaat namelijk uit twee lagen; het tandbeen (binnenste laag) en het glazuur (buitenste laag). Vooral het tandbeen is bepalend voor de kleur van de tand. Het glazuur is vrijwel doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Ook worden de tanden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De glazuurlaag wordt daarentegen juist dunner door slijtage. Ook verkleuren uw tanden gedurende de jaren door bepaalde kleurstoffen en eet- en drinkgewoontes. 

 

Als u niet tevreden bent over de kleur van uw tanden, kan het bleken van de tanden een uitkomst bieden. In onze praktijk bieden wij thuisbleken van Opalescence aan. Deze bleekmethode bleekt uw tanden op een snelle, veilige en effectieve manier. Hiervoor zijn vier opties:

 

  • De meest gebruikte variant: Opalescence PF 16%

  • Bleken van binnenuit bij 'dode' tanden

Bleken van buitenaf

Is de verkleuring in het tandoppervlak of vindt u de kleur van de tand te donker, dan kunt u van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit. Hiermee wordt vervolgens een bleeklepel vervaardigd van een zachte transparante kunststof die precies over uw gebit heen past en ruimte laat voor de bleekgel. Na een goede instructie over het bleken, krijgt u de bleekgel en de bleeklepel mee en kunt u beginnen met bleken. Dit doet u gewoon thuis. De tandarts geeft aan hoe lang u de bleeklepel moet dragen voor het gewenste resultaat. Afhankelijk van de verkleuring ziet u na enkele dagen of weken effect. Tijdens het bleken kunnen de tanden tijdelijk wat gevoeliger worden. Deze gevoeligheid gaat vanzelf weer over. Smeer eventueel op de gevoelige plekken wat tandpasta voor gevoelige tandhalzen.

Het resultaat van de bleekbehandelingen is afhankelijk van uw eet- en drinkgewoontes en mondgezondheid, maar blijft gemiddeld een paar jaar zichtbaar.

Bleken van binnenuit

Als een tand een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan het zijn dat de tand verkleurt. Door de tand van binnenuit te bleken, kan de verkleuring sterk verminderen of verdwijnen.

Eerst maakt de tandarts een opening aan de achterkant van de tand. Hierin brengt zij een papje of gel aan met het blekend middel. Deze producten hebben enkele dagen een blekende werking. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of meer keren. Uiteindelijk sluit zij de tand af met een definitieve vulling. 

Tijdens het bleken kunnen etenswaren en dranken met kleurstoffen het resultaat nadelig beïnvloeden. Tijdens de bleekbehandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, daarom af te raden!

bottom of page