Behandelingen
Periodieke controles
Een periodieke controle is een 'gezondheidscheck' van je gebit die wordt uitgevoerd door de tandarts. Hierbij worden eventueel op indicatie röntgenfoto's gemaakt.
Ons advies is om halfjaarlijks naar de tandarts te gaan voor een periodieke controle, zodat problemen voorkomen kunnen worden (preventie) of op tijd worden gesignaleerd. Zo nodig wordt er ook tandsteen verwijderd of word je doorverwezen naar de mondhygiëniste.
Restauraties
Als je een gaatje hebt, moet dit gevuld worden. Dit heet ook wel een restauratie. Dit gaatje kan zijn ontstaan door een slechte mondhygiëne en kan ontstaan bij niet aangetaste tanden of tanden waarbij al een vulling of kroon is geplaatst.
Bij een restauratie wordt het aangetaste tandweefsel verwijderd en het defect dat daardoor ontstaat wordt gerepareerd met tandkleurig vulmateriaal (composiet of glasionomeercement).
​
Ook worden steeds vaker restauraties geplaatst als gevolg van knarsen/klemmen. Knarsen en/of klemmen gebeurt vaak onbewust, waardoor je niet doorhebt dat het tandweefsel langzaamaan wordt aangetast. Dit tandweefsel kan dusdanig aangetast zijn dat een vulling noodzakelijk is en beschermt dan het gebit tegen verdere slijtage.
Tenslotte worden restauraties geplaatst als gevolg van erosie van het gebit. Erosie is het oplossen van tandmateriaal door overmatig gebruik van zure producten, zoals energiedrank.
Een aanvullende tandartsverzekering vergoedt deze verrichtingen doorgaans.
Kronen en bruggen
Kronen en bruggen zijn bedoeld als vervangingen voor tanden en kiezen. Een behandeling voor een kroon of brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. Hiervoor zijn dan ook meerdere behandelingen noodzakelijk.
​
Kronen
Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over de afgeslepen tand of kies past. De kroon zorgt voor een herstel in vorm en functie.
​
Een kroon is nodig als er onvoldoende houvast is voor een vulling veroorzaakt door tandbederf of voor verbetering van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.
​
Bruggen
Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Op elke pijler (kies/tand) wordt een kroon geplaatst met daartussen een 'zwevende tand' ook wel een dummy genoemd.
​
Een brug kan nodig zijn om het kauwenvermogen te verbeteren, verfraaiing van de esthetiek of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien. Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen zonder afsteuning verplaatsen.
Implantaten
Een implantaat wordt geplaatst om één, meerdere of zelfs alle tanden en kiezen te vervangen. Een implantaat is een titanium kunstwortel die in de kaak wordt geschroefd, tijdens een kleine chirurgische ingreep. Hierop wordt vervolgens een op maat gemaakte kroon , brug of gebitsprothese zoals een kunstgebit geplaatst. Het implantaat zit stevig vast en functioneert hetzelfde als uw andere tanden en kiezen.
​
In principe kan bij iedereen met een volgroeide kaak een implantaat worden geplaatst, mits de gezondheid dit toelaat. Soms is een botherstellende (voor)operatie noodzakelijk. In bepaalde gevallen zal de zorgverzekeraar de behandeling gedeeltelijk vergoeden. De tandarts / Implantoloog adviseert je graag over de beste aanpak voor jouw situatie.
​
De voordelen van implantaten:
-
Esthetisch hoogwaardige oplossingen
-
Een veilige, betrouwbare behandelmethode
-
Hoge belastbaarheid en duurzaamheid
-
Geen beschadiging aan omliggende tanden
-
Het kaakbot blijft in stand en slinkt nauwelijks
Wij werken nauw samen met David Rijkens, inplantoloog bij Mondzorg Kudelstaart in Kudelstaart.
​
Tevens verwijzen wij naar de kaakchirurgen van het MKA Kennemer en Meer in Haarlem, of Centrum voor Parodontologie en Implantologie op de Zijlweg in Haarlem.
Wortelkanaal-behandeling
Een tand of kies bestaat uit een kroon en één of meer wortels. In iedere wortel loopt een kanaal waarin zenuwvezels en kleine bloedvaten zitten. Dit weefsel wordt ook wel de pulpa genoemd. Als de pulpa ontstoken is, of ontstoken is geweest, moet een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. De pulpa kan ontstoken raken door een lekkende vulling, een harde klap of bacteriën. In de meeste gevallen zijn bacteriën de oorzaak van een ontsteking aan de pulpa.
​​
Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?​
Tijdens een wortelkanaalbehandeling wordt het ontstoken tandweefsel verwijderd. Dit gebeurt onder lokale verdoving om pijn tijdens de behandeling te voorkomen. Vaak worden er diverse röntgenfoto's gemaakt. Zo heeft de tandarts een goede controle over het verloop van de behandeling.
​
Eerst wordt de tand of kies opengemaakt en wordt het ontstoken weefsel verwijderd. Daarna wordt het kanaal met kleine vijltjes gereinigd en wordt het kanaal gespoeld met een desinfecterende spoelvloeistof.
Vervolgens wordt het kanaal of de kanalen gevuld en maakt de tandarts de tand of kies weer dicht met een vulling of moet een kroon worden vervaardigd als de kies te zwak is geworden.
​
De duur van de behandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen en de moeilijkheidsgraad. Tanden hebben vaak één wortel, maar kiezen hebben meer wortels.
​
Vaak kan de tandarts de wortelkanaalbehandeling in één keer afronden. In sommige gevallen moet je een aantal keer terugkomen.
​
Na het reinigen van de wortelkanalen kun je eventueel napijn krijgen die enkele dagen kan aanhouden. Deze pijn zal per dag afnemen. Met pijnstillers kun je deze napijn goed onderdrukken. Een antibioticum is meestal overbodig.
Protheses
Een prothese is een vervanging van één of meer tanden of kiezen. Dit is een goede oplossing als jouw verloren tanden of kiezen niet door een kroon, brug of implantaten worden vervangen. De meeste protheses kun je uit de mond nemen. Een kroon, brug of implantaten zitten vast in de mond. Er zijn verschillende soorten protheses. Voor de mogelijkheden kunt je het beste een afspraak maken met de tandarts. Ook als je een volledige prothese hebt, is het van belang om naar de halfjaarlijkse controles te blijven gaan om de conditie van uw slijmvlies te laten controleren
​
Reinigen prothese
Net als je eigen tanden en kiezen is het van belang om uw prothese goed schoon te houden. Als u deze niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten en tandplaque achter op en onder de prothese wat op den duur kan zorgen voor ontsteking van tandvlees/slijmvlies. Reinig de prothese daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik hiervoor een speciale protheseborstel of zachte tandenborstel en reinig de prothese met water en zeep om etensresten en tandplaque goed te verwijderen. Gebruik geen tandpasta, want dit is te schurend!
​
Naast de dagelijkse reiniging kun je overwegen om de prothese een paar keer per week te reinigen met een prothesereinigingsmiddel. Dit doe je door de prothese gedurende de nacht in een zwak werkend prothesereinigingsmiddel te leggen. Hiermee voorkom je verkleuring en de vorming van tandsteen op de prothese. Borstel de prothese daarna goed en spoel het af met water. Leg de prothese nooit in heet water en gebruik geen agressieve prothesereinigingsmiddelen en zeker geen bleekwater of schuurmiddelen!
​
Daarnaast is het van belang om naast de prothese ook je slijmvlies en eventuele overige tanden en kiezen te poetsen. Gebruik hiervoor een gewone zachte tandenborstel en poets met fluoridetandpasta.
​
Tenslotte is het belangrijk om de prothese 's nachts uit te doen. Wanneer je gaat slapen, moeten ook de kaken rust krijgen. Door de prothese 's nachts uit te doen voorkom je ontsteking van het slijmvlies. De prothese moet gedurende de nacht in een afgesloten bakje bewaren zonder water of in een glas met water! Ververs het water wel iedere dag. Spoel de prothese altijd af met water, voordat je deze weer in de mond doet.
Mondhygiëne-behandeling
Een gezonde mond is erg belangrijk voor het behoud van je tanden. Daarbij zijn niet alleen de tanden belangrijk, maar ook het tandvlees. Ongezond tandvlees kan (zonder dat je het merkt) leiden tot onherstelbare schade en zelfs tot het verlies van tanden. Alles begint bij de zelfzorg van jouw gebit en de mondhygiënist kan je daarbij goed begeleiden.
Wanneer naar een mondhygiëniste?​​
-
Preventief om de mondhygiëne te controleren
-
Bij de aanwezigheid van tandplaque, aanslag en/of tandsteen
-
Bij de aanwezigheid van één of meerdere gaatjes na een periodieke controle
-
Bij last van het tandvlees
-
Bij rood en gezwollen tandvlees
-
Bij een slechte adem of een vieze smaak in uw mond
-
Bij de aanwezigheid van implantaten en/of kroon- en brugwerk
-
Bij zwangerschap
​
Wat doet de mondhygiëniste?​​
De mondhygiëniste zal eerst met je bespreken wat je doet aan zelfzorg. Vervolgens voert de mondhygiëniste een mondonderzoek uit, waarbij de mondgezondheid wordt beoordeeld. Afhankelijk van jouw zorgvraag en zorgbehoefte zal gekeken worden wat voor jou de beste behandeling is. Deze behandeling zal bestaan uit het geven van passende instructies, eventuele voorlichtingen en een gebitsreiniging inclusief polijsten.​
Verder voeren onze mondhygiënistes de volgende behandelingen uit:​
-
Sealen
-
Bleekbehandelingen
-
Poetsinstructies
-
Fluorideapplicaties
-
Plakken van spalk
​​
Wat verwacht de mondhygiëniste van u?​
Behandeling alleen is niet voldoende. Regelmatige reiniging door jezelf (thuis) is noodzakelijk. Voor een gezonde mond is het nodig om tweemaal daags te poetsen. Daarnaast wordt regelmatig geadviseerd om minstens éénmaal daags tussen te tanden te reinigen met bijvoorbeeld, ragers, stokers of floss. Kortom, een goede mondhygiëne kan alleen worden bereikt door een combinatie van goede zelfzorg en een regelmatige professionele reiniging door de mondhygiënist.
​
Vergoeding door de zorgverzekeraar​
Behandelingen bij de mondhygiënist vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Vanaf 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor een mondhygiëne behandeling niet vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering worden, in de meeste gevallen, de kosten van een behandeling bij de mondhygiënist wel vergoed. Om dit zeker te weten adviseren wij je contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. Ook kunnen wij dit voor je controleren in het systeem.
Poetsinstructie
Een optimale mondhygiëne begint bij de basis: het poetsen van de tanden. Dit lijkt heel gemakkelijk, maar het is niet vanzelfsprekend dat men dit goed doet. Daarom geven onze mondhygiënisten poetsinstructies aan zowel kinderen als volwassenen om hen te begeleiden naar een plaquevrij gebit.
Wanneer poetsinstructie?
-
Bij de aanwezigheid van tandplaque, aanslag en/of tandsteen
-
Bij gaatjes
-
Bij kinderen tot 18 jaar
-
Bij een beugel
-
Bij een gebit dat extra lastig schoon te houden is (kroon- en brugwerk, implantaten)
Wat gebeurt er tijdens een poetsinstructie?
Op het moment dat de tandarts of mondhygiënist vindt dat er nog veel plaque aanwezig is, kunnen zij je doorverwijzen voor een poetsinstructie. Hierbij wordt de mond gekleurd met een paarse kleurstof die tandplaque benadrukt. Na de kleuring laten wij dit aan je zien en bespreken wij de gedeelten die goed gaan en de plekken die eventueel nog aandacht behoeven. Aan de hand van de gekleurde tandplaque wordt er een passende instructie gegeven hoe je de tanden zelf plaquevrij kunt maken. Afhankelijk van wat je gebruikt, wordt er een instructie gegeven met een handtandenborstel of elektrische tandenborstel. Ook kan er een instructie worden gegeven voor het reinigen tussen de tanden met behulp van bijvoorbeeld een floss, stokers of ragers.
Een afspraak voor een poetsinstructie zal 15-30 minuten duren. Bij kinderen tot 18 jaar wordt er elke 3-6 maanden een nieuwe afspraak gemaakt om de mondhygiëne te controleren. Als de mondhygiëne perfect is, wordt het kind weer teruggestuurd naar de tandarts. Op deze manier werken wij op een zo vroeg mogelijke leeftijd samen naar een perfecte mondhygiëne toe. Vroeg geleerd, is oud gedaan!
Vergoeding door de zorgverzekeraar
Behandelingen bij de mondhygiënist, inclusief poetsinstructies, vallen voor kinderen tot 18 jaar onder de basisverzekering. Vanaf 18 jaar vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor een mondhygiënebehandeling niet vanuit de basisverzekering. Bij een aanvullende verzekering worden, in de meeste gevallen, de kosten van een behandeling bij de mondhygiënist wel vergoed. Om dit zeker te weten adviseren wij je contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Ook kunnen wij dit voor je controleren in het systeem.
Tanden bleken
De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen bruine of grijze tanden. Ook in één mond hebben niet alle tanden en kiezen dezelfde kleur. De tand bestaat namelijk uit twee lagen; het tandbeen (binnenste laag) en het glazuur (buitenste laag). Vooral het tandbeen is bepalend voor de kleur van de tand. Het glazuur is vrijwel doorzichtig, maar geeft een witte gloed aan de tanden. Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Ook worden de tanden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De glazuurlaag wordt daarentegen juist dunner door slijtage. Ook verkleuren je tanden gedurende de jaren door bepaalde kleurstoffen en eet- en drinkgewoontes.
Als je niet tevreden bent over de kleur van jouw tanden, kan het bleken van de tanden een uitkomst bieden. In onze praktijk bieden wij thuisbleken van Opalescence aan. Deze bleekmethode bleekt je tanden op een snelle, veilige en effectieve manier. Hiervoor zijn vier opties:
-
De meest gebruikte variant: Opalescence PF 16%
-
Bleken van binnenuit bij 'dode' tanden
​​
Bleken van buitenaf​
Is de verkleuring in het tandoppervlak of vindt je de kleur van de tand te donker, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van uw gebit. Hiermee wordt vervolgens een bleeklepel vervaardigd van een zachte transparante kunststof die precies over uw gebit heen past en ruimte laat voor de bleekgel. Na een goede instructie over het bleken, krijg je de bleekgel en de bleeklepel mee en kun je beginnen met bleken. Dit doe je gewoon thuis. De tandarts geeft aan hoe lang je de bleeklepel moet dragen voor het gewenste resultaat. Afhankelijk van de verkleuring zie je na enkele dagen of weken effect. Tijdens het bleken kunnen de tanden tijdelijk wat gevoeliger worden. Deze gevoeligheid gaat vanzelf weer over. Smeer eventueel op de gevoelige plekken wat tandpasta voor gevoelige tandhalzen.
​
Het resultaat van de bleekbehandelingen is afhankelijk van jouw eet- en drinkgewoontes en mondgezondheid, maar blijft gemiddeld een paar jaar zichtbaar.
​
Bleken van binnenuit​
Als een tand een wortelkanaalbehandeling heeft gehad, kan het zijn dat de tand verkleurt. Door de tand van binnenuit te bleken, kan de verkleuring sterk verminderen of verdwijnen.
​
Eerst maakt de tandarts een opening aan de achterkant van de tand. Hierin brengt zij een papje of gel aan met het blekend middel. Deze producten hebben enkele dagen een blekende werking. Afhankelijk van het behaalde resultaat herhaalt de tandarts de behandeling één of meer keren. Uiteindelijk sluit zij de tand af met een definitieve vulling.
​
Tijdens het bleken kunnen etenswaren en dranken met kleurstoffen het resultaat nadelig beïnvloeden. Tijdens de bleekbehandeling is het gebruik van deze producten, evenals roken, daarom af te raden!
Sealen
Zodra de blijvende kiezen doorkomen bij je zoon of dochter zal de tandarts het advies geven deze te sealen. Sealen is een beschermlaag aanbrengen in de groeven van de kiezen, ter hoogte van het kauwvlak.
​
Bij nieuwe kiezen is het glazuur zacht en kan zonder een sealant makkelijk een gaatje in het glazuur ontstaan.
​
Tijdens deze behandeling wordt gebruik gemaakt van een aantal watjes en een afzuiger om het speeksel te minimaliseren, zodat de kiezen goed droog blijven.
​
Na een poos kunnen de sealants vervagen of verdwijnen, hier is de tandarts alert op en zal desgewenst de behandeling herhalen.
Spalk plakken
Soms kan het gebeuren dat de lijm van de spalk verdwenen is en deze loszit. Het is verstandig de spalk zo snel mogelijk vast te laten zetten om verschuiving van de tanden te voorkomen. In dit geval kun je contact opnemen met de praktijk om de spalk te laten plakken door de mondhygiënist of tandarts.
​
De lijmresten worden verwijderd en de spalk zal weer vastgeplakt worden op de tand. In enkele gevallen word je geadviseerd contact op te nemen met een orthodontist.